HARD HOUT

Het hout wat we gebruiken is altijd afkomstig uit een FSC gecertificeerd bos, het liefst uit Nederland.

KIKKE KUNSTHARS

Ook zijn we gespecialiseerd in kunstharstechnieken (epoxy) en hergebruiken we oude bouwmaterialen in onze ontwerpen.

STEVIG STAAL

We werken graag met staal. Verschillende ontwerpen hebben stalen frames als onderstel. Het lassen, zagen, spuiten en afwerken van deze stalen frames doen wij in onze eigen werkplaats.

Klik op de onderstaande buttons om meer over de materialen te weten te komen.

De ruwe ongeschaafde boom, die 2 jaar natuurlijk gedroogd is, verwerken we tot planken voor de projecten die we doen.

IEPENHOUT

Boombeschrijving:

Hoogte 35-40 m, takvrije stam 10-18 m, diameter 0,9-1,4 m, tot 2,5 m komt voor. Iepenbomen kunnen soms wortelknollen leveren. Deze worden meestal aan de voet van de stam of even daarboven aangetroffen. Het van deze knollen afkomstige decoratieve fineer wordt als zeer waardevol beschouwd.

 

Toepassingen:

Massief en als fineer voor meubelen en betimmeringen. Waar het op taaiheid en geringe werking aankomt (na wateren) in de carrosseriebouw en wagenmakerij, wagenborden, betimmeringen en lijsten, wielnaven, velgen en stuurwielen. Verder voor draaiwerk, gereedschapsstelen, scheepsblokken, borstels, roeiriemen, klompen en gietmodellen.

IEPEN
Salontafel | hout met epoxy

EIKENHOUT

Boombeschrijving:

Hoogte 18-30 m, maximaal 45 m. De rechte takvrije stam is maximaal 15 m lang en heeft een diameter van 1,2-1,8 m. De eikenboom kan een hoge leeftijd (400 jaar) bereiken.

Toepassingen:

In vrijwel iedere industrie en vrijwel overal is het hout toe te passen, zowel voor constructiehout, op scheepswerven, bij bruggenbouw en waterwerken, als in de chemische industrie, de meubel-, speelgoed-, sportartikelen-, carrosserie- en landbouwmachine-industrie. Tevens voor kozijnen, ramen, deuren, parket- en strokenvloeren, triplex en fineer, remmingwerken, brugdekken, stortkokers, leuningen, wagon- en scheepsvloeren, kerkmeubelen en gereedschappen. Het inlands eiken wordt speciaal toegepast voor constructiehout (herstellen van oude gebouwen) kozijnen, ramen, balken, bedrijfsvloeren, laddersporten (essen is beter), scheepskielen en -huiden, dwarsliggers, remmingwerken, brugdekken, palen, sluisdeuren, dukdalven, walbeschoeiingen enz. Europees eiken is onvervangbaar voor de vervaardiging van vaten voor wijn, sherry, cognac en andere alcoholische dranken die veel van hun smaak ontlenen aan de in eiken aanwezige looizuren.

FRANS EIKEN

BEUKENHOUT

Boombeschrijving:

Circa 30 m, soms tot 45 m hoog. Diameter 1-1,50 m. De takvrije stam is gemiddeld 9 m lang (maximaal tot 15 m), afhankelijk van de groeiomstandigheden.

Toepassingen:

Vele toepassingen voor producten waar de duurzaamheidsklasse van het hout geen rol speelt. Een uitzondering hierop zijn dwarsliggers die worden verduurzaamd. Doordat het hout zich prima laat buigen, zonder stuik, is het een van de meest geschikte houtsoorten voor gebogen werk, randen en leuningen. Verder wordt het gebruikt voor triplex, boxen, traptreden, dwarsliggers (geconserveerd), riemschijven, gereedschappen (schaven enz.), sigarenpersblokken, vele huishoudelijke voorwerpen zoals broodplanken, lepelrekken, borstels, kastjes en bakken, speelgoed, meubelen, stofdorpels, pallets, gymnastiekvloeren, parket- en strokenvloeren, keukentrappen enz. Samengeperst beuken wordt gebruikt voor weefspoelen, tandwielen, slaglatten, kogelvrije en inbraakvrije deuren, industriële glijbanen, speciale vloeren enz. Het ongestoomde hout wordt vrijwel alleen gebruikt voor binnenwerk van meubelen, stoffeerwerk, rompen enz.

EUROPEES BEUKEN

BAMBOE

Omschrijving plant:

Bamboehout wordt gemaakt van de bamboeplant. De plant groeit wel tot 30-40 cm per dag. Tijdens de groei neemt de plant 4x meer CO2 op en geeft 35% meer zuurstof af dan bomen. Na 5 jaar is de grasplant houtachtig en kan geoogst worden. Bamboeplanten zijn op zeer grote schaal beschikbaar. De plant vernieuwt zichzelf: nieuwe scheuten van de plant ontwikkelen zich tot bamboestammen.

Bamboe planken worden gemaakt van losse bamboevezels, die onder hoge druk en temperatuur worden samengeperst tot een zeer hoogwaardig product voor buitengebruik. Bamboe is duurzaam en milieuvriendelijk.

Bamboe is het alternatief voor het gebruik van tropisch hardhout. De levensduur van bamboe materiaal is gelijk of zelfs langer dan van diverse hardhoutsoorten.

BAMBOE

EPOXY

Epoxy is een thermohardende kunststof, die kan worden gebruikt om composieten mee te vervaardigen. Tijdens productie is het materiaal dun-vloeibaar en leent het zich voor het impregneren van vezelmateriaal. De op deze manier vervaardigde composieten zijn weer- en waterbestendig en worden gebruikt voor de vervaardiging van onder andere zeilboten.

Epoxy heeft een druk- en treksterkte die twee keer groter is dan die van beton. Door zijn vloeistofdichtheid kan het worden toegepast in vele bewerkingen.

Kenmerken van de kunsthars (epoxy) die wij gebruiken:

 Blijft helder

UV gestabiliseerd

Geen aantasting van onderliggende lakken en voorwerpen

Waterbestendig en zeer duurzaam

Hout met epoxy